Manuele Therapie

Wilhelmina Druckerstraat 37     |     1066 AD Amsterdam     |     020-6172006     |     fysio.ureep@gmail.com  

Sitemap


Klik hier voor inzage in mijn privacy beleid

Verschil fysiotherapie en manuele therapie:

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. De manueel therapeut werkt vanwege zijn specifieke kennis en vaardigheden vooral aan klachten aan de wervelkolom en klachten die daarmee samenhangen.

Klachten die de manueel therapeut behandelt:

Hoofd- en nekpijn, samen met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom.

Nek- en schouderklachten met pijn die uitstraalt tot in de armen.

Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn.

Lage-rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen.

Bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek.

Kaakklachten, eventueel gecombineerd met nekklachten.

Het doel van manuele therapie:

Is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die bij de gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar. Je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van de pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Stuur email


Een manueeltherapeut kan bijvoorbeeld in de behandeling kiezen om gebruik te maken van een manipulatie ("kraken in de volksmond), terwijl een fysiotherapeut dit niet doet.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat behandelingen met manuele therapie vooral korte termijnseffecten geven. Patienten die die met een behandelstrategie bestaande uit oefentherapie gecombineerd met manuele therapie behandelt worden behalen betere resultaten.